Szabadítsuk fel izmainkat! – A helytelen testtartás kijavítása

Ahogy öregszünk, testünk szövetei is megváltoznak. Bőrünk elvékonyodik és kiszárad – s lényegében ugyanez történik izom- és kötőszöveteinkkel is.

Az izmokon is fog az idő

Mivel kevesebb a folyadék, amely feszesen tarthatná őket, az izmok elveszítik rugalmasságukat, rövidebbé és tömörebbé válnak.

Az ilyen izmok szorítókötésként hatva gátolják a vérkeringést, így az erek nem tudnak elegendő tápanyagot juttatni a szövetekhez, s az ott képződő salakanyagokat sem képesek hatékonyan elszállítani. Ahogy a salakanyagok felhalmozódnak, kis, kemény csomók („meszesedések”) alakulnak ki, s emiatt merevnek érezzük magunkat.

Helytelen testtartás

Mindezen folyamatok végeredményeként abban a görnyedt tartásban rekedünk meg, amelyben mnyaki-gerinc-nyakfajasinden nap hosszú órákat töltünk olvasás, számítógépezés, autóvezetés, az étkezőasztalnál való ülés, főzés és takarítás közben.

A rossz testtartás igen gyakori, és a főbűnös benne a merevség. Sokan azt hiszik, hogy a rossz tartás pusztán esztétikai probléma, ám a görnyedtség korántsem csak a megjelenésre nézve ártalmas.

Számos problémát okoz, például izomegyenlőtlenségeket, fej- és hátfájást, valamint porckoronggyengeséget.

A rossz tartás a légzésre is hatással van: felszínesebbé válik ugyanis a kelleténél, mivel a tüdő nem tágulhat ki teljesen az összepréselődött mellkasban.

A görnyedtség miatt az emberek hajlamosak arra, hogy testileg és érzelmileg is rosszul érezzék magukat.

Nyújtsuk ki izmainkat!

Ha fokozatosan, teljes mozgástartományukban kinyújtjuk izmainkat, újra megnyílnak a csatornák, fokozódik a vérkeringés, és ismét kielégítővé válik a tápanyagellátás, illetve a salakanyagok elszállítása.

A nyújtás hatására megnő az ízületi nedvnek (az ízületek természetes kenőanyagának) a mennyisége is, és ennek hatására az ízületek egészségesebbek lesznek és könnyebben mozognak.

Amikor izmaink, inaink és kötőszalagjaink rugalmasak, a tartásunk is javul, s a földre dobott zoknik felszedésétől kezdve a teniszlabda elütéséig minden mozdulat könnyebben megy.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Fürdei Éva szerint:

    Számítógép előtt dolgozom napi 8 órát kisebb megszakításokkal, sokszor akkor veszem észre, hogy nem jól ülök amikor már hasogató fájást érzek a nyakamnál és váll tájékon. Ha a testtartásomon tudok változtatni és innentől kezdve odafigyelek, hogy ne görnyedjek annyit, akkor ez visszafordíthatja ezt az ártalmas folyamatot?

    • Rétfalvi Miklós szerint:

      Azt hiszem soha nem késő egy rossz beidegződésen változtatni. Amint elkezd odafigyelni a testtartásra, fokozatosan enyhülni fog a fájdalom is. Szerintem visszafordítható a folyamat, de ha mrá nem rosszabbodik az is nagy előny lehet.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]