Mit tehetünk a Bechterew-kór ellen?

A Bechterew-kór elsősorban a gerincet sújtó idült ízületi gyulladásos megbetegedés, amelyben a csigolyák közti ízületek, csigolyák, bordaközti ízületek összecsontosodása, és a gerinc menti szalagok meszesedése a gerinc teljes elmerevedéséhez vezet. Más ízületekben, szervekben, kötőszövetekben és a mellkas falában is kialakulhat.gerinctorna-gerincserv-gerincferdules

Az elváltozást először leíró orvosok neve után Bechterew-Strümpell-Marie-szindróma-ként vagy Bechterew-kórként ismerik. Általában a 20-40 éves korosztálynál fordul elő, ezen belül is háromszor annyi férfit érint, mint nőt. Kiváltó okai nem ismertek, de genetikai tényezők valószínűleg befolyásolják a megjelenését.

A gerinc merevvé válik. Az időszakos fellobbanásoktól kísért folyamat fájdalommal jár, és a beteg fáradékony. Amint a gyulladás gyógyul, a csonton védekezésképpen a bőr hegeihez hasonló kinövések keletkezhetnek, amelyek nyomhatják és irritálhatják a gerincvelőt és az ideggyököket. Mindez súlyosbítja a fájdalmat, a zsibbadást, a gyengeséget és a mozgáskoordináció hiányát.

Hogyan kezelhető?

A spondylitisnek sajnos nincs ellenszere. Próbáljon meg lazítani, hogy a gerinc körüli izmok és lágy szövetek keringése helyreálljon, és csökkenjen a gyulladt ideggyökökre nehezedő nyomás. A nyújtás lelassíthatja (de vissza nem fordíthatja) az összecsontosodás folyamatát. Kezdjen el mozogni – minél előbb, annál jobb.

Igyon sok vizet, nehogy kiszáradjon. Vegyen be enyhe, nem szteroid gyulladásgátlót (például ibuprofent vagy naproxent), így a fájdalom nem akadályozza a lazításban.

Lassan és nagyon óvatosan mozogjon, a legkisebb mozgásterjedelmén belül maradva. Nem szabad, hogy akár egyetlen mozdulat is fájdalmas legyen. Az edzést ideiglenesen megszakíthatja, és tízperces jeges borogatással csillapíthatja a háta fájós pontját. A nyújtást és a borogatást többször is váltogathatja, amíg nem szűnik a fájdalom, és nem sikerült kissé visszanyernie a mozgásterjedelmét.

Minden területet rendszeresen át kell mozgatnia, el kell lazítania, hogy az izmok rugalmasak, és elég erősek maradjanak a hát kitámasztásához. Fontos, hogy a vérkeringés helyreálljon, a végtagok és az ideggyökök közötti idegi pályák és kapcsolatok aktívak maradjanak. És természetesen harcolnia kell, hogy megakadályozza a csigolyák összeforrását.

A nyújtások után végezze el egy erősítő sorozatot is. Ne türelmetlenkedjen, ne kapkodja el a mozdulatokat, ne emeljen túl nagy súlyt, és csak kis mozdulatokat tegyen.

A legnagyobb akadályt a gyakorlatok kivitelezésében a csontkinövések jelenthetik. Használja ki, amit a mozgásterjedelme és a kényelmetlenséggel szembeni tűrőképessége megenged, de vigyázzon, hogy soha ne erőltesse meg magát. Nem szabad, hogy bármelyik mozdulat fájdalommal járjon!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]