Mit kell tudni a Scheuermann-kórról?

A Scheuermann-betegség lényege, hogy a serdülés során egy vagy több csigolya deformálódik (ék alakban előre elkeskenyedik) a háti és/vagy az ágyéki szakaszon. A kórt egy dán ortopéd orvosról, Holger Werfel Scheuermannról nevezték el, aki felfedezte, hogy a betegség a csigolyák ék alakú elkeskenyedéséből ered.gerincferdules-gerinctorna-gerincserv-04

Milyen gyakori az előfordulása?

A serdülők 1-8%-át érinti, fiúknál kétszer gyakoribb, mint lányoknál. A betegség pontos oka nem ismert, genetikai hátterében domináns öröklésmenetet feltételeznek.

Milyen tüneteket okoz?

A Scheuermann-kór serdülőkori csontosodási zavarnak tekinthető. A csont-porc határán elhelyezkedő ún. véglemezek kollagén-összetétele megváltozik, ezért alakulnak ki az ék alakú csigolyák, amelyekre fokozott terhelés hárul, ezért az állapot rendszerint tovább romlik.

Serdülőkorban a fájdalom elsősorban az érintett szakasz hátizomzatát érinti, amely a nagyobb terhelés és feszülés miatt hamarabb kifárad. A nyaki és az ágyéki szakaszon jelentkező fájdalmak ún. kompenzáló (ellensúlyozó) jellegűek.

Felnőttkorban másodlagos kopásos jelenségek keletkeznek az érintett csigolyákon és porckorongokon, amelyek szintén fájdalomhoz vezethetnek.

A betegség jelei általában tinédzserkorban jelentkeznek. A családot rendszerint látható deformitás vagy háti-ágyéki gerincfájdalom viszi orvoshoz.

A fájdalom forrása tehát rendszerint a gyengült, de túlterhelt izomzat. Súlyos esetben (extrém görbületeknél) gerincvelői tünetek (zsibbadás, alsó végtag gyengesége, vizelettartási zavarok) is jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy a betegség következményeként mellkas-deformitások miatt a légzésfunkció is beszűkül.

Hogyan diagnosztizálható?

A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a röntgenvizsgálat. Fontos megjegyezni, hogy csak a diagnózis felállításához szükséges

A diagnózis az esetek döntő többségében egyszerű, a háti-ágyéki gerinc röntgenfelvételével felállítható. Ha az eredmény kétséges, kiegészítő MR-felvételt érdemes készíteni, amelyen a zárólemez és a porcrés deformitásai egyértelműen láthatók.

A betegség mértékét az orvos a röntgen alapján, Cobb-fokokban határozza meg, ami a gerincszakasz görbületének mértékét jelöli. A későbbi kezelést is ez az érték határozza meg.

A SCHEUERMANN-BETEGSÉG FELTÉTELEI

  • Fokozott háti görbület (kyphosis);
  • Zárólemez-egyenetlenség az érintett csigolyákon;
  • A csigolyák ék alakú elkeskenyedése (több mint 5 fok);
  • Porcrésbeszűkülés.

A betegségben gyakran ún. Schmorl-csomó alakul ki, amikor a porckorong egy darabja a zárólemez alá türemkedik. Ez önmagában nem okoz panaszt, ártalmatlan jelenség. Sokan (orvosok is) a Scheuermann-kór biztos jeleként értelmezik, pedig nem a betegség kritériuma.

A betegség lefolyása az esetek zömében jóindulatú és nyom nélkül, esetleg alig látható deformitással gyógyul.

Gyakran előfordul, hogy a felnőttkorban készült röntgenfelvételen észlelik csak a betegség serdülőkori lezajlását. Az orvos időszakos, félévente/évente elvégzett röntgenvizsgálattal követheti a betegség előrehaladását vagy gyógyulását.

Hogyan kezelhető?

Az esetek döntő többségében a Scheuermann-kór kezelése konzervatív, műtéti beavatkozásra csak kivételes esetekben kerül sor. A terápiát is a deformitás Cobb-fokokban mért értéke határozza meg.

  1. 45 fokos görbület alatt hátizom-erősítés és gyógytorna a megfelelő terápia. Olyan sportágat érdemes választani, amely intenzív hátizom-erősítéssel jár.
  2. 45 fok felett már súlyosabb a helyzet. Ilyenkor a beteg műanyag fűzőt hord a csontérés befejeződéséig (általáhan lányoknál 14, fiúknál 16 év). Iskolai testnevelés helyett gyógytorna ajánlott. A sportolás engedélyezése egyéni megítélést igényel.
  3. 75 fok felett leginkább műtétet érdemes végezni, amely csökkenti a görbület mértékét. A beavatkozás célja a görbület korrekciója, illetve az elért állapot megtartása.

Összefoglalva: a Scheuermann-kór jóindulatú betegség, az esetek többségében hátizom-erősítéssel, illetve gyógytornával meggyógyítható.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]