Milyen fajta fájdalomcsillapítókat írhatnak fel az orvosok gerincbetegség esetén?

Kell-e szedni fájdalomcsillapítót, ha bírjuk a fájdalmakat? Meddig érdemes gyógyszereket szedni? Hogyan hatnak? Melyik a legerősebb, leghatékonyabb gyógyszer? Hozzá lehet-e szokni? Ezek a kérdések merülnek fel leggyakrabban a rendelőben. gyogyszerek-antibiotikumok-3

A legfontosabbak a fájdalomcsillapítókról

A fájdalomcsillapítóknak két nagy csoportját különböztetjük meg: a nem szteroid és a szteroid gyulladáscsökkentőket.

A nem szteroidok között léteznek nem kábító hatású gyógyszerek, és olyanok, amelyek a központi idegrendszerre hatnak. Leggyakrabban nem kábító (központi idegrendszerre nem ható) készítményeket kapnak a betegek. Fontos megismernünk egy olyan rövidítést, melyet gyakran használnak az orvosok, és eléggé elterjedt: ez a NSAID. Angolul a Non Steroia Anti-lnflammatory Urug elnevezést rövidítik így, magyarul nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert jelent.

Az aszpirin, a fájdalomcsillapítás nagy öregje. A gyulladás kifejezésnek a magyar és az angol nyelvben eltérő a jelentése; magyarul azt az állapotot nevezik így, amikor kórokozók (baktériumok vagy vírusok) kerülnek a szervezetbe és tüneteket okoznak: az érintett terület vörös, meleg tapintató és fájdalmas lesz. Az angol nyelvterületen ezen túl így hívják a kórokozók nélküli (steril), tehát a szervezet saját gyulladáskeltő anyagai által kiváltott szöveti irritációt is (inflammation).

A gyulladáscsökkentők hatásmechanizmusa kettős: egyrészt csillapítják a fájdalmat, másrészt semlegesítik azokat a gyulladáskeltő anyagokat, amelyek a porckorong berepedése, sérülése kapcsán keletkeznek. Ezek az anyagok nagy szerepet játszanak a fájdalomérzet kialakulásában (egy közismert, egereken végzett kísérletben például a porckorongból kivett szövetet az ideggyökre helyezték, amely így típusos ideggyulladást váltott ki).

A nem szteroid gyulladáscsökkentők ezt a reakciót csökkentik. Ez az oka, hogy gerincfájdalom esetén néhány napos gyulladáscsökkentő kúrát javasolnak a betegeknek. Nem pusztán fájdalomcsillapításról van szó tehát, hanem arról, hogy az alkalmazott gyógyszerek gyulladáscsökkentő hatása révén felgyorsíthatják a gyógyulás ütemét.

MILYEN MELLÉKHATÁSOK FORDULHATNAK ELŐ NEM SZTEROID GYULLADÁSCSÖKKENTŐK SZEDÉSE ESETÉN?

ALLERGIA

A tünetek palettája széles; az enyhe viszketéstől a súlyos, kezelés nélkül akár halálos gégegörcsig vagy sokkig.

A házipatikában mindig legyen kalcium, és ha a gyógyszer bevétele után viszketés, bőrpír, köhécselés vagy fulladás jelentkezik, azonnal vegyünk be belőle. Életet menthet!

GYOMORPANASZOK

Az arra hajlamos betegeknél emésztőrendszeri fájdalmakat, súlyosabb esetben felmaródásokat okozhat a gyomorban vagy a nyombélben. Amennyiben gyulladáscsökkentő szedésekor gyomortáji fájdalmat, rosszabb esetben vérhányást vagy fekete székletet (szurokszékletet) észlel, azonnal jelentkezzen orvosánál!

Gyakran kapnak a betegek izomlazító gyógyszereket is. A fájdalmas gerinc-szakaszon kialakuló izomgörcs összenyomja az érintett szegmentumot, és tovább fokozza a panaszokat. Az izomlazító hatása megszünteti a szegmentumot érő nyomást, ezért a fájdalmak csökkennek.

Mellékhatásként elég gyakran szédülés, gyengeség, álmosság jelentkezik, Elsősorban azok szedjék, akik otthon fekszenek, mert a mellékhatások ilyenkor nem veszélyesek. Ha dolgoznia kell, este vegyen be izomlazítót.

A szteroid gyulladáscsökkentőket már ritkábban alkalmazzák, bár hatásuk rendkívül erős. Csak súlyos tünetek esetén és rövid ideig szabad szedni, hatásukat a gyulladt szövetek átjárhatóságának csökkentése révén fejtik ki.

Rövid távon viszonylag kevés a mellékhatásuk, de cukorbetegeknek csak nagy óvatossággal adhatók, mert megemelik a vércukorszintet. A szteroidok hosszan tartó (krónikus) alkalmazásának komoly mellékhatásai vannak, ezért gerincbetegségben csak nagyon ritkán használhatók.

A legsúlyosabb fájdalmakat ún. kábító fájdalomcsillapítókkal kezelik. Gyulladáscsökkentő hatásuk nincs, viszont a fájdalom agyi receptorait rendkívül hatékonyan blokkolják. Az USA-ban nagyon gyakran alkalmazzák ezeket.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]