Mi a teendő alsó háti fájdalom esetén?

Mindenekelőtt egy pontos diagnózis felállítása szükségeltetik. Ebbe beletartozik a kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok, továbbá néhány röntgenfelvétel a háti gerincről.
Az orvosi vizsgálat foka függ a kortól.

Amennyiben például idősebb embernek vannak hátfájásai, annak több lehetséges oka van. Tételezzük fel, hogy a fájdalom oka az ágyéki szakaszon az, hogy a kisízületeket és egyéb támasztó struktúrákat helyzeti hatások érték, melynek eredményeként feszülés és a fájdalomérző idegek izgalma lépett fel.

A következő kezelések vehetők figyelembe

Fontos a hát gondozása!

“Ha sajog a háta, védje meg!” – A legtöbb benne szenvedő számára jól ismert, hogy mit tegyen és mit ne tegyen alsó háti fájdalmak esetén. Lényeges, hogy hátunkat ne hajlítsuk, ne csavarjuk meg. Ehelyett térdünket és lábunkat hajlítsuk be, és kerüljük meg a tárgyakat ahelyett, hogy gerincünkkel forognánk utánuk.

Gyakoroljuk azt, hogy hátunkkal ne tegyünk hirtelen mozdulatot, hanem gondoljuk meg, mielőtt elmozdulunk. Mint néhányan mondják: „Gondoljunk a hátunkra.” A nehéz tárgyakat hordozzuk testünkhöz közel, és vegyük tudomásul, hogy fizikai határt kell szabjunk tetteinknek, ha hátunkkal egyre inkább probléma van.

Az emberek többnyire ismerik mozgáshatárukat, de néha fel kell erre hívni a figyelmet – Való igaz, nehéz leállítani a kedvenc tevékenységet, még akkor is, ha közben sajog a hát…

A testsúly csökkentése!

Ha az ember túllépte az ideális testsúlyát, le kell a fölösleget adni, ugyanis a súlyfölösleg növeli a feszültséget azokban a struktúrákban, amelyek a háti fájdalomért is felelősek.

Fontos az erős hasi izomzat!

A súlyleadással együtt a hasizmokat is szükséges erősíteni! Ez nemcsak közelebb tartja a test súlypontját a gerinchez, és nem engedi attól eltávolodni, hanem az izomerő növelésével úgy hat az ágyéki gerincre, hogy megelőzze a hiperlordózist (‘lordózis’ = ‘a gerinc előrehajlása a nyaki és ágyéki szakaszon…) és a kisízületi feszülést, ami pedig gyakran előfordul, ha a hosszú dolgos nap végére az izmok kifáradnak.

A has izmainak megerősítését a következőképpen célszerű kivitelezni: behajtott térddel és csípővel kell végezni úgy, hogy a lábfejet valamely bútor alá akasztjuk be vagy partnerünk támasztja meg. Ezáltal nem feszül meg túlságosan a hát!

Az ilyen gyakorlatozás kezdetén csak fél felülő helyzetig igyekezzünk eljutni, ne teljesig. Az első néhány napig elég napi öt-tíz ilyen felhúzódzkodás.

A hiperlordózis és a háti feszülés elkerülésére célszerű gyakorolni az állást az egyik láb enyhe emelésével úgy, mint amikor valaki a bárpultnál iszik. Ez segít az alsó hát kiegyenesítésében, és könnyít a fájdalomérzékeny képletekre ható nyomáson. A nap folyamán gyakran változtassunk helyzetet, és óvakodjunk attól, hogy ugyanazon tartást vegyünk fel hosszabb időtartamon át.

Más gyakorlatok is vannak a gerinc körüli izmok erősítésére:

Legjobb, ha valamely fizikoterápiás, illetve gyógytornász szakember ellenőrzésével végezzük.

Az egyik ilyen gyakorlat forgató jellegű legyen: csípőt, térdet felfelé hajlítva háton fekvő helyzetben annyira, hogy térdünk a hasat érje, s utána térdünket fordítsuk ki mindkét oldalra – Így nyújtóztatjuk ki az ágyékban a kisízületi fájdalom hatására megfeszülő területeket. Az ily módon kinyújtóztatott izmok, szalagok és ízületek útján ellazítjuk az ágyék fájdalmasan feszes szegmenseit.

Emlékezzünk rá, hogy a mélyről jövő fájdalom izomfeszüléssel társul – Ezt kell helyrehozni!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]