Amit okvetlenül tudnia kell a gyógytornáról

A betegségek – különösen a mozgásszervi betegségek, a gerincpanaszok – gyógyításában kulcsszerepet játszik a mozgás. Az összefüggést már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, de az igazi gyógyító mozgásrendszerek Keleten alakultak ki: az indiai jóga és a kinai tai chi különösen sokat foglalkozott a gerinc betegségeinek gyógyításával.hatfajas-lumbago-derekfajas-gerinc

A modern gyógytorna és masszázsterápia technikáit és javallatait a svéd Pehr Henrik Ling foglalta rendszerbe, innen származik a svédtorna és a svédmasszázs kifejezés. Ling fiatalkorában egy Ming nevű kínai fiatalembertől tanult harcművészetet és mozgásterápiát. Az intenzív edzés hatására Ling is súlyos mozgásszervi beteg lett, de a tanult mozgásterápia segítségével meggyógyította magát, és ettől kezdve saját rendszerével gyógyított.

A gyógytorna valóban gyógyít

A gyógytornát részletes klinikai vizsgálat után, megfelelő panaszok alapján, célzott mozgásgyakorlatokból állítják össze. A terápia anatómiai és kórélettani tudásra épül. Használják egészségmegőrző, betegségmegelőző módszerként vagy betegségek rehabilitációjára.

A gerinc megbetegedéseit gyógyító torna erősítő, nyújtó és egyensúly-gyakorlatokat tartalmaz, amelyekkel a gerinc állapota és mozgása javítható, és a fájdalom csökkenthető. A vérkeringés és az anyagcsere fokozásával a torna javítja a szervezet általános állapotát.

A gyakorlatok fejlesztik az egyensúlyrendszert, javítják a koordinációs képességet, nyújtják a rövidült izmokat és megerősítik a gyengült izomzatot.

A probléma jellegétől függően a gyógytornász aktív vagy passzív terápiát alkalmaz; a passzív torna során a gyógytornász mozgatja a testrészeket, a beteg csak pihen, az aktív tornánál viszont a beteg végzi a gyakorlatokat.

A torna során fontos a helyes légzés. Ha rosszul vesszük a levegőt, az egész szervezet oxigénellátását csökkentjük, ezért ha szükséges, a gyógytornász megtanítja a különböző típusú légzéseket is. A megfelelő légzés sokszor fontosabb, mint hinnénk: a betegek a fájdalmas légvétel miatt gyakran felszínesen vesznek levegőt, így az alacsonyabb oxigénellátás miatt kevesebbet mozognak, ezért a szervezet még jobban legyengül és az állapotuk tovább romlik.

A gyógytorna tehermentesített torna, teljesen más, mint egy hagyományos edzés. Gondosan felépített, fokozatos „terhelést” biztosító tréning, amely nem közelíti meg a terhelhetőségi határokat.

A gyógytorna a már kialakult betegségek gyógyításán túl az operált betegek rehabilitációjában is alkalmazható, mivel megtanítja, hogy a panaszokat okozó szokásokon miképp lehet változtatni. A rossz szokások rövid időn belül újra fájdalmakat váltanak ki. Aki nem változtat a megszokott, rossz tartáson és mozdulatokon (ahogy ül, emel, alszik vagy felkel az ágyból), kevés eséllyel gyógyul meg.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]