A Gerincferdülés jellemzése 5 pontban

A gerinc kétszer S alakú görbületű, ízületek, szalagok és porckorongok által összekapcsolt, 33 csigolyából felépülő tartópillér. A 33 csigolyából 7 nyaki, 12 háti, 5 ágy

ék-, 5 keresztcsonti és 4 farokcsigolya. A nyaki, háti és ágyéki csigolyák önálló csontok, a keresztcsonti és farokcsigolyák ugyanakkor egymással összecsontosodva (összeforrva) alkotják az egységes keresztcsontot.

A gerinc mintegy háromnegyed részét csigolyák, egynegyedét porckorongok teszik ki. A görbületet az ék alakú formát felvevő porcok biztosítják, részben a csigolyákkal együtt.

A gerincoszlopnak négy görbülete van: az előredomboruló nyaki, a hátrafelé domboruló háti, a még erősebben előredomboruló ágyéki, és az ismét hátrafelé domboruló keresztcsonti görbület.

A görbületek kiegyenlítik egymást, így az alsó és felső pont függőleges egyenesbe esik, és az egyensúly biztosítva van!

Fontos hangsúlyozni, hogy az újszülött gerince majdnem egyenes, a görbületek pedig a járás és a szokásszerű testtartás során alakulnak ki a későbbi évek során.

Lásd: az első hónapokban a fejtartás következtében alakul ki a nyaki görbület, majd az ülés következményeként a háti. A lábra állás és járás után kezd kidomborodni az ágyéki és keresztcsonti görbület.
Mindezek arra utalnak, hogy a gyermek- és ifjúkori testtartása döntően kihat a gerincoszlop statikai viszonyaira, a csigolyák teherviselő képességére, így ez közvetlenül összefügg a felnőttkori gerincproblémákkal is.

A gerincoszlop igen sokrétű mozgásra alkalmas, és hatalmas igénybevételt képes elviselni. A csigolyákat összetartó porckorongok, szalagok és kis ízületek megakadályozzák a csigolyák nagyobb eltávolodását egymástól.

Sajnálatos mód, a csigolyák az esetek döntő többségében (kb. 85%-ban) ismeretlen eredetű okokból képesek egymáshoz viszonyítva elmozdulni, elcsavarodni. Amennyiben ezzel együtt a gerincoszlop oldalirányú elgörbülése tapasztalható, gerincferdülésről beszélünk.

A gerincferdülés rövid jellemzése 5 pontban >>>

  1. Két alaptípusa a funkcionális (a gerinc görbülete javítható, a csigolyák kevésbé torzulnak) és strukturális (a gerincoszlop elgörbülése már nem korrigálható, a csigolyák csavarodnak) gerincferdülés.
  2. A helytelen testtartás, a gyenge hátizomzat, fejlődési rendellenességek, vagy például anyagcsere zavarok egyaránt hozzájárulhatnak a gerinc oldalirányú elgörbüléséhez.
  3. Az intenzív hátfájdalom, a sántítás, a kihúzott testtartásnál nem egy vonalban elhelyezkedő vállak, a mérséklődő fizikai terhelhetőség figyelmeztető jelek lehetnek.
  4. A kezelés főképpen a görbület mértékének függvénye: 20 fok alatti görbületnél elegendő egy speciális gyógytorna, 20-25 fok között a fűző viselése segíthet, 40-45 fok környékén már elengedhetetlen a műtét.
  5. A megelőzésben segíthet a rendszeres testmozgás (az úszás kimondottan ajánlott), a kellő odafigyelés a helyes testtartásra, a szűrővizsgálatok (gyerekkorban nagy az iskolaorvos felelőssége). 
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]