A gerinc felépítéséről bővebben

Gerincünk csontokból, izmokból, porckorongokból, ízületekből és kötőszövetes szalagokból épül fel.

A gerinccsatorna

A gerinc alkotta gerinccsatornában található a szervezet egyik irányító központja, az igen sérülékeny gerincvelő, ahonnan mint információs vezetékek, lépnek ki az idegek mindkét oldalon, a csigolyák közötti nyílásokon. Az egyes ideggyökök szétágaznak, és az alsó végtagok különböző izmait mozgatják, ill. különböző területeinek érzéseit közvetítik.

Az ágyéki gerincszakasz

Az ágyéki gerincszakaszon, vagyis a „deréktájon” a gerinccsatornában már csak a gerincburkok alkotta zsák, benne az „agyvízzel”, ill. a zsákban lefelé haladó ideggyökök helyezkednek el (a gerincvelő tehát nem nyúlik le az ágyéki gerincszakaszra).

Maga a gerinc a 24, láncszerűen összekapcsolódó csigolyából, a keresztcsontból és a farkcsontból épül fel

A keresztcsontot és a farkcsontot összesen 10, egy-egy nagyobb blokkba összeforrt csigolya alkotja. A csigolyák három nagy csoportja a következő: a nyaki gerinc 7, a háti gerinc 12, az ágyéki gerinc 5 csigolyából áll.

A gerinc oldalról nézve kettős S alakú ívet ír le: a nyaki és az ágyéki szakaszon előrefelé, a háti szakasz, a keresztcsont és a farkcsont területe viszont hátrafelé domborodik – E felépítés előnye, hogy ugráskor, futáskor a rázkódásokat a gerinc rugalmas görbületei, majd kiegyenesedése lecsillapítják, így a keletkezett rázkódás nem tevődik át teljes mértékben a koponyára.

A mozgásszelvény

A gerinc mozgásának legkisebb egysége a mozgásszelvény, ami két szomszédos csigolyából, a köztük rugalmas összeköttetést biztosító porckorongból, a két csigolyát összekötő kis ízületekből, szalagokból, valamint a mozgató izmokból áll.

A csigolyákról bővebben

A csigolya erős, csaknem henger alakú része a csigolyatest, aminek fő szerepe a teherviselés, érthető hát, hogy a legvastagabb csigolyák a legnagyobb terhet viselő ágyéki gerincszakaszon találhatók. A csigolyatestből hátrafelé nyúlik a csigolyaív, amely félkör alakot leírva zárja be a gerinccsatorna üregét.

A csigolyaíveken hét csontos nyúlvány található, mindkét oldalon egy-egy harántnyúlvány, hátul a tövisnyúlvány (a háton jól, a derékon kevésbé tapintható kidudorodások), alul és felül pedig két-két ízületi nyúlvány (5. ábra). A szomszédos csigolyák ízületi nyúlványai kis ízületekkel kapcsolódnak össze, s a porckoronggal együtt összefogják a két csigolyát.

A szomszédos csigolyaívek és nyúlványok között igen rugalmas szalagok feszülnek, amelyek rugalmasságuknál fogva segítik az előrehajló gerinc kiegyenesedését.

A két szomszédos csigolyatest között porckorong található, amely egy középső kocsonyás, összenyomható, mozgékony magból és egy külső rostos gyűrűből áll.

A rugalmas porckorongra álláskor, üléskor, emeléskor, mozgáskor hatalmas erők hatnak. A kocsonyás mag higanycseppként mozog ide-oda, amikor előre, hátra vagy oldalra hajlunk. A körülötte hagymahéj szerűen felépülő rostos gyűrű teszi lehetővé, hogy a mag a porckorong középén maradhasson, ugyanakkor megtartsa a terhelések kiegyenlítéséhez szükséges képlékenységét és mozgásterét. Terheléskor a porckorong összenyomódik, fekvéskor pedig visszanyeri magasságát.

Az egyes mozgásszelvényeket, ill. több mozgásszelvényt izmok vesznek körül, amelyek mind a mozgásszelvény, mind az egész gerinc stabilizálásában és mozgatásában szerepet játszanak. Fontos tudnunk, hogy a derék stabilizáló, ill. mozgató izmai közé tartoznak (az egy-egy szelvényt áthidaló és a hosszabb gerincszakaszt mozgató izmok mellett) a has-, far- és combizmok is!

Amennyiben a mozgásszelvény bármelyik összetevője sérül, az kihat a többi összetevőre, az egész mozgásszelvény működése károsodik, ami még a szomszédos szelvények működését is befolyásolja.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]